Siuntion hautausmaa

Suitiantie 51 / Kalansinkuja 5 , 02570 Siuntio KK

Vanha hauta, taustalla kirkko

Yleistietoa

Siuntion hautausmaa sijaitsee Pyhän Pietarin kirkon ympärillä. Hautausmaa on osa Siuntion kirkkomaata, johon kuuluu myös itse kirkko, kellotapuli, sekä vanha ja uusi ruumishuone.

Vanha ruumishuone rakennettiin sotien jälkeen. Tätä ennen hautausmaalla tiedetään olleen vainajille tarkoitettuja suojia, joihin ruumiit voitiin asettaa odottamaan hautajaisia. Nykyään tämä ruumishuone on tyhjillään. Uusi ruumishuone, jossa sijaitsee kylmiötilat 6 vainajalle, sekä hyvästijättöhuone rakennettiin 2010.

Hautausmaata laajennettiin vuonna 2000. Samalla otettiin käyttöön myös uusi uurnahautausmaa. Vuonna 2016 vihittiin käyttöön muistolehto. Siuntion hautausmaa on jaettu 15 alueeseen (alueet I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XIIA, XIIB, XIII, XIV ja XV)

Vanhimmat hautamuistomerkit, joita hautausmaalla yhä on jäljellä juontavat juurensa 1700-luvun loppuun ja 1800-luvun alkuun.

Kartta

Hautausmaan kartta

Siuntion sankarihaudat

Talvisodan alettua valtiovallan päätöksen mukaisesti Siuntiossakin alettiin kiireesti valmistelemaan sankarihautausmaata. Siuntiosta Suitian kautta pohjoiseen vievä maantie, joka kulki kirkkomaan suuntaisesti siirrettiin lännemmäksi, jotta uusi hautausmaa saatiin perustettua. Sankarihaudat sijaitsevat nykyisellä alueella XIII. Alue vihittiin Kaatuneitten muistopäivänä 15 toukokuuta 1949. Sankarihautausmaan hautamuistomerkin on valmistanut lohjalainen Luoman kivenhakkaamo. Muistomerkki koostuu suuresta rististä, jonka molemmilla puolilla on kivipaadet, joissa lukee "För Fosterlandet - Isänmaan puolesta". Siuntion sankarihautausmaalla on 81 sankarihautaa.

Sankarihautausmaata vastapäätä on muistelukivi, jonka äärellä voi sytyttää kynttilän muulle paikkakunnalle haudatulle läheiselle.

Siuntion sankarihaudat kesällä

Siuntion hautausmaalle haudattuja tunnettuja henkilöitä:

• Bengt Olof Lille (1807 - 1875), teologian tohtori, kirkkohistorian professori ja Siuntion seurakunnan kirkkoherra (1840 - 1875)
  • Charlotta Lönnqvist (1815 - 1891), Aleksis Kiven hyväntekijä, joka majoitti Kiven Fanjunkarsin torpassa vuosina 1864 - 1871.
  • Taiteilija Karl Olof Moberg, (1865 – 1929)
  • Tor Nessling (1901-1971), vuorineuvos

Charlotta Lönnqvistin hauta

Uurnalehto ja muistolehto

Siuntion hautausmaan uurnalehdon ja muistolehdon on suunnitellut Pekka Huttunen. Uurnalehto sijaitsee lähellä seurakuntakotia muistolehdon takana. Uurnalehto vihittiin käyttöön vuonna 2000 ja muistolehto vuonna 2016.

Muistolehto

Kuva: Muistolehto

Suitian kartanon hautausmaa

Siuntion hautausmaan lisäksi Siuntiossa on olemassa myös toinen pienempi hautausmaa Suitian kartanolinnan pihapiirissä. Tämä on Wrede af Elimä -suvun yksityinen hautausmaa. Siuntion seurakunnat eivät vastaa Suitian hautausmaasta.

WC

WC-tilat sijaitsevat seurakuntakodilla ja ovat avoinna seurakuntakodin aukioloaikoina.

Kesäisin myös huoltorakennuksen WC on avoinna.

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Pyhän Pietarin kirkko