Hautajaiset

Läheisen ihmisen kuoltua suru varjostaa arjen. Suru on rakkautta, joka on jäänyt vaille kohdetta. Luopumisen hetkellä voimme jättää oman ja kuolleen läheisen elämän Jumalan käsiin. Surun keskellä tärkeintä on läheisten tuki. Seurakunnan työntekijät ovat myös käytettävissä keskusteluja varten. Hautajaisissa hyvästelemme läheisen kirkon turvallisin sanoin, rukouksin ja virsin.

Hautajaisten ja muistotilaisuuksien ajankohdasta sovitaan kirkkoherranviraston kautta. Hautaan siunaamista edeltää tapaaminen papin kanssa joko seurakunnan tiloissa tai kotona.

Neuvoja hautajaisista ja hautajaisten kustannukset löytyy linkistä Hautajaiset.

Arkku kirkossa, jossa hiekkaristi.

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö